6972755552, 6986933787 info@gonis.org.gr
 
ΓΟΝ.ΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ

Διαζύγιο και παιδί - Επικοινωνία γονέων

5 συμβουλές για να διατηρήσουμε καλή επικοινωνία με τον/την πρώην

 Εάν από το έγγαμο βίο με τον/την πρώην σύζυγο έχετε αποκτήσει παιδιά, τότε το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση πολιτισμένων σχέσεων μεταξύ σας. Είναι  ζωτικής σημασίας, οι γονείς να συνεργάζονται για την ευημερία των παιδιών τους.  Σε περίπτωση έλλειψης επικοινωνίας και μνησικακίας ανάμεσα σας, δεν βγαίνετε εσείς χαμένοι αλλά το παιδί σας.

 

 

Ακόμα και αν δεν πετύχατε στον γάμο σας, μπορείτε να πετύχετε στο Διαζύγιο σας.

   Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να παραμερίσετε τυχόν αρνητικά συναισθήματα προς τον/την πρώην σύζυγο. Η  προσπάθεια να χτίσετε από τη μεριά σας μια νέα και δημιουργική σχέση με τον/την πρώην θα βοηθήσει όλους όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία προσαρμογής να προχωρήσουν στη ζωή και κυρίως τα παιδιά σας.

      1.    Απευθυνθείτε σε ειδικό.

    Εάν παρατηρείτε ότι δυσκολεύεστε να συζητήσετε σημαντικά θέματα  όσων αφορά τα παιδιά, αναζητήστε βοήθεια από  ειδικό. Μη φοβάστε να συμβουλευτείτε ένα ψυχολόγο, οικογενειακό θεραπευτή και τον ΓΟΝ.ΙΣ (ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ) που διαθέτει εξειδικευμένους ειδικούς εθελοντές.

     2.    Ορίστε σαφή όρια.

    Επικοινωνήστε μεταξύ σας, θέτοντας σαφή όρια για το ρόλο που έχει ο καθένας στη ζωή των παιδιών σας. Είναι πολύ σημαντικό, και οι δύο, να κατανοήσετε την αξία της σχέσης σας με το παιδί και να τη σέβεστε.

     3.  Μην ανατρέχετε σε παλιά ζητήματα.

   Κατά την διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, μην αναφέρεστε στο παρελθόν. Συζητήστε το τρέχων θέμα που έχει προκύψει και απομακρυνθείτε από τη συζήτηση όταν νοιώσετε ότι αδυνατείτε να παραμείνετε ήρεμοι και τυπικοί. Δείτε τον/την πρώην σύζυγο ως ένα επαγγελματικό συνεργάτη. Κλείστε ραντεβού για να συζητήσετε τα θέματα σας, συναντηθείτε σε  ουδέτερο περιβάλλον, ακριβής στην ώρα του ραντεβού  και ευγενικοί.

    Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να καταφύγει σε βρισιές, φωνές, κραυγές ή επίρριψη ευθυνών. Τα αρνητικά συναισθήματα που σας διακατέχουν θα πρέπει να τα διαχειριστείτε  στο δικό σας χρόνο χωρίς την παρουσία του/της  πρώην. Ό,τι και αν πει ή κάνει ο/η άλλος δεν αποτελεί δικαιολογία για τις δικές μας εκρήξεις.

     4.    Δείξτε κατανόηση.

    Να είστε πρόθυμοι να δείτε τη κατάσταση από τη μεριά του/της πρώην συζύγου.  Έχουν κι εκείνοι φόβους και ανησυχίες και αναγνωρίζοντας το, θα σας βοηθήσει να είστε πιο συνεργάσιμοι και ανοιχτοί στην επίλυση προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν.

     5. Μη ξεχνάτε τι είναι καλύτερο για το παιδί.

    Το πιο σημαντικό είναι να σκέφτεστε τι θα ήθελε το παιδί σας. Μπορεί να νοιώθετε ανυπόφορο το γεγονός ακόμα και να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο με τον/την πρώην σύζυγο, βάζοντας όμως ως προτεραιότητα  τις ανάγκες του παιδιού, βοηθάτε στη δημιουργία  μιας σχέσης που θα τα βοηθήσει να μεγαλώσουν ψυχοσυναισθηματικά όσο το δυνατό καλύτερα.
 

Κέντρο Στήριξης Οικογενειακών Σχέσεων ΓΟΝ.ΙΣ
(Μετάφραση: Μαγιάννα Χαρδάκη, Επιμέλεια: Μαίρη Γεωργιάδου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Λήδα 27/05/2021

Πολύ χρήσιμες συμβουλές. Είναι ιδανικό να έχουμε μετά το διαζύγιο καλές σχέσεις. Θαυμάζω πολύ τα διαζευγμένα ζευγάρια που έχουν συχνή επικοινωνία και δείχνουν να είναι φίλοι με κίνητρο το καλό του παιδιού τους. Σαφώς είναι δύσκολο και θέλει προσπάθεια και για αυτό είναι πολύ σημαντική η βοήθεια ενός ειδικού.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Tο gonis.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gonis.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.