6972755552, 6986933787 info@gonis.org.gr
 
ΓΟΝ.ΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ

Βιβλιοπροτάσεις για το διαζύγιο των γονέων

Βιβλιοπροτάσεις για το διαζύγιο των γονέων
   Επιτροπή Συλλόγου ΓΟΝ.ΙΣ

Με το διαζύγιο τερματίζεται ένας γάμος, όχι όμως και η οικογένεια. Τα παιδιά πάντα θα χρειάζονται και τους δύο γονείς να τα αγαπούν και να νοιάζονται γι' αυτά. Γι' αυτό έχουν ανάγκη από γονείς ικανούς να συνεργαστούν μεταξύ τους για να τα μεγαλώσουν.Σε μια δύσκολη περίσταση όπως είναι ένας χωρισμός διάσταση ή ένα διαζύγιο,  δίνεται στους γονείς η δυνατότητα να σχηματίσουν ένα  κοινό σημείο αναφοράς με βάση δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς, έτσι ώστε να πετύχουν το μέγιστο δυνατό, όσον αφορά την προστασία των παιδιών τους από τυχόν διαφωνίες.

Η συλλογή, αξιολόγηση και η τελική πρόταση έγινε από σχετική επιτροπή του Συλλόγου ΓΟΝ.ΙΣ που απαρτίζονταν από παιδαγωγούς και γονείς, με πρόεδρο την  Κα Καλλιόπη Παπουτσάκη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,Ειδική Παιδαγωγός.

Περιμένουμε και τις δικές σας ανάλογες προτάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν από την ίδια επιτροπή και θα αποτελούν επίσης πρόταση του συλλόγου ΓΟΝ.ΙΣ, με στόχο την προστασία των οικογενειακών σχέσεων.

1.Όλη η αλήθεια για τα παιδιά και το διαζύγιο, Ρόμπερτ Ε. Εμερυ, Εκδ. Πατάκη(2007)

Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας ώστε να ευτυχήσετε εσείς και τα παιδιά σας.

Στο βιβλίο αυτό, o Robert Emery χρησιμοποιεί τα είκοσι πέντε χρόνια εμπειρίας του ως ερευνητή, θεραπευτή και διαμεσολαβητή, ώστε να προσφέρει στους γονείς ένα νέο χάρτη πορείας στο δρόμο για το διαζύγιο.

Ο Δρ. Emery δείχνει πώς τα έντονα συναισθήματα που βιώνουμε και ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε καθορίζουν το διαζύγιο που παίρνουμε - κι αν τα παιδιά μας μακροπρόθεσμα υποφέρουν ή ευτυχούν εξαιτίας της διαδικασίας αυτής. Το μήνυμά του είναι ελπιδοφόρο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό: μπορεί το διαζύγιο να είναι μία αντικειμενικά επίπονη διαδικασία, οι γονείς όμως μπορούν να συμβάλουν θετικά στην προσαρμογή των παιδιών τους σε αυτό.

Με κατανόηση αλλά και γνώση για το θέμα, ο Δρ. Emery εξηγεί πώς αυτή η νέα αντίληψη πραγμάτων μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να διαχειριστούν τα ενδεχομένως δηλητηριώδη συναισθήματα τα οποία τρέφουν για το διαζύγιό τους και να αντιμετωπίσουν περισσότερο αποτελεσματικά τις καθημερινές δοκιμασίες στις οποίες υπόκεινται εξαιτίας αυτού.

Βασισμένο σε πρωτοποριακή έρευνα για την εμπειρία των συναισθημάτων που αφορούν το διαζύγιο και τα αποτελέσματά του στα παιδιά, καθώς και πρακτικές στρατηγικές και συμβουλές, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια όλων εκείνων των γονέων που σκέφτονται να χωρίσουν ή να υποβληθούν σε μία τέτοια διαδικασία.

Το βιβλίο συνδυάζει την καθοδήγηση ενός γνωστού ειδικού, την ευαισθησία ενός ενεργού θεραπευτή αλλά και διαζευγμένου πατέρα, που στόχο του έχει να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδικασίας του διαζυγίου δυνατοί, ανεξάρτητοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μία νέα και δημιουργική φάση της ζωής τους.

2."Τα δύο σπίτια της Έλλης" της Δρ Λίζας Βάρβογλη - Κασκαβέλη

 αναφέρεται στην εναλλασσόμενη κατοικία στην περίπτωση διαζυγίου των γονέων.

                               "Τα δύο σπίτια της Έλλης"
Έκδοση: 2012 -  ISBN: 978-960-484-319-0
Εκδόσεις: Εκδόσεις Παπαδόπουλος  Συγγραφέας: Λίζα Βάρβογλη - Κασκαβέλη
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου  Σελίδες: 40
Ηλικία: 5+

                            Μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο

“Μπαμπά, την αγαπούσες τη μαμά;”
“Ναι”
“Τότε, γιατί χωρίσατε;”
“Επειδή δε συμφωνούσαμε σε πολλά σημαντικά πράγματα και δεν μπορούσαμε να είμαστε μαζί αγαπημένοι”.
“Τουλάχιστον σε αυτό συμφωνούν και οι δύο” παρατηρεί η Έλλη.

 
3.    Τι στο καλό να κάνεις όταν οι γονείς σου χωρίζουν; από Κεντ Γουίντσεστερ , Ρομπέρτα   Μπέγιερ,   Εκδόσεις Κέδρος (2003)

Απευθύνεται σε παιδιά που βιώνουν το διαζύγιο των γονέων του. Το βιβλίο αυτό θα προσπαθήσει να βοηθήσει σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο της ζωής του παιδιού. Ίσως να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να το βασανίζουν, όπως:

    - Μήπως φταίω εγώ για το διαζύγιο;
    - Και τώρα τι θα γίνει με την οικογένειά μας;
    - Πώς να χειριστώ τα συναισθήματά μου;
    - Ποιος θα νοιάζεται για μένα τώρα;
    - Τι γίνεται αν νιώσω ότι βρίσκομαι στη μέση;
    - Θα τα ξαναβρούν ποτέ οι γονείς μου

Μπορεί να διαβάσει αυτό το βιβλίο με έναν από τους γονείς ή και με τους δύο ή με κάποιον άλλο συγγενή ή φίλο που εμπιστεύεται. Μπορεί όμως να το διαβάσει και μόνος. Και να μάθει πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Και να ανακαλύψει τρόπους για να βοηθηθεί, κι ας φαίνονται στην αρχή όλα βουνό!

4.    Μιλώντας για το διαζύγιο, Ρομπέρτα Μπέγιερ , Εκδ. Κέδρος

Με το διαζύγιο τερματίζεται ένας γάμος, όχι όμως και η οικογένεια. Τα παιδιά πάντα θα χρειάζονται και τους δύο γονείς να τα αγαπούν και να νοιάζονται γι' αυτά. Γι' αυτό έχουν ανάγκη από γονείς ικανούς να συνεργαστούν μεταξύ τους για να τα μεγαλώσουν. Είτε τα πάτε καλά με τον ή την πρώην σύζυγό σας είτε όχι, το βιβλίο αυτό μπορεί να σας βοηθήσει:

- να σκεφτείτε πώς και πόσο θα επηρεάσει τα παιδιά σας το διαζύγιο

- να συζητήσετε ήρεμα και γλυκά αλλά και με ειλικρίνεια με τα παιδιά σας

- να τα προστατέψετε από τυχόν διαφωνίες σας με τον ή την πρώην σύζυγό σας

- να τα προτρέψετε να αγαπούν και τους δύο γονείς τους

- να χειριστείτε δύσκολες καταστάσεις από το θέμα των διακοπών μέχρι το θέμα των χρημάτων

- να ανακάμψετε από τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο από την αρχή ως το τέλος ή κατά ενότητες. Αν χειριστείτε το διαζύγιό σας με προσοχή, θα βοηθήσετε πολύ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Θα μας ενδιέφερε η άποψή σας για το παραπάνω κείμενο.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Tο gonis.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gonis.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.